Search
Close this search box.

"GOSPODARU MOJ, PODARI MI ZNANJE I UVRSTI ME MEĐU ONE KOJI SU DOBRI."

(KUR'AN, PJESNICI, 83.)​

Prvi ramazan IslamEDU platforme sa vama: Nadamo se svijetla obraza!

Dragi pratitelji IslamEDU platforme, nadamo se da vas uoči Bajrama zatičemo obodrene ramazanskim duhom. Vrijeme je ovosvjetski brzak, a čovjekova je obaveza iskoristiti ga na kvalitetan način. Već sutra će ramazanska atmosfera, ma kakva ona bila uslijed okolnosti pandemije, biti nepovratna prošlost. No, put čestitosti i dobra, na koji jedni druge kao zajednica bodrimo uvijek je vjernički dobitak. Kakogod stremimo naprijed u dobru, trudimo se osvrnuti na prošlost, ne bismo li sveli račune, a, svakako, stigli do vrijednih spoznaja koje nas motivišu u hodu naprijed.

Ovo je prvi ramazan u kojem je IslamEDU platforma sa vama. Vaša podrška, pohvale, kritike i sugestije pomogle su nam da se otisnemo u intenzivnu pripremu, uređivanje i predstavljanje našeg ramazanskog programa. U nastavku donosimo kratak rezime naših ramazanskih aktivnosti oličenih u različitim audio-video i tekstualnim materijalima.

Na YouTube kanalu IslamEDU predstavili smo vam 40 jedinica audio-vizuelnog sadržaja:

19 vazova (vaizi: Edin ef. Memić, Nijaz Aganhodžić, prof, mr. Aljo ef. Cikotić, hfz. Salih ef. Halilović, hfz. Sadrudin ef. Išerić i mr. Hasan Hasić); sadržaj snimao, montirao i uredio: Sadmir Mustafić.

  • 16 video klipova edukativnog sadržaja o čestim fikhskim pitanjima na teme ramazana i posta u serijalu pod naslovom „Ramazanska pitanja“; (pripremio, uredio, vizualizirao i većinu čitao Sadmir ef. Mustafić, a nekoliko njih čitala Amina Kahriman);
  • 4 epizode serijala „Ramazanski razgovori“; (pripremili, vodili i učestvovali: mr. Senad Hevešević i mr. Hasan Hasić, uz goste: hfz. Salahuddin Hussein, hfz. Zekijja Krvavac – Ljevaković, Harun Pajić, prof, mr. Dženan Mušanović, hfz. mr. Bajram Dizdarević, Sadmir ef. Mustafić, hfz. mr. Almedina Imamović i Amina Arnaut) tehnički uredio i montirao Sadmir Mustafić;
  • 2 video klipa učenja Kur'ana (hfz. Salahuddin Hussein i hfz. Salih Halilović); snimao i montirao: Sadmir Mustafić;

Na našoj web stranici www.islamedu.ba ukupno je objavljeno 7 tekstova prigodnog sadržaja vezanog za bitne datume i teme u mjesecu ramazanu. Autori su bili: Kemal Čedić, Saudin Cokoja, Bajram Dizdarević, Salahuddin Hussein, Emin Grahić, Sadmir Mustafić i Sabahuddin Sijamohodžić. Tekstove uredio: Hasan Hasić. 

Aktivni smo bili na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje smo nastojali ponuditi sljedeći sadržaj:

  • „Dova dana“ kroz 30 dana ramazana;
  • „Dobro djelo dana“ kroz 30 dana ramazana;
  • 3 ramazanska kviza;

Pripremala i uređivala: Lejla Smajić.

Ističemo i da se IslamEDU platforma u toku mjeseca ramazana odlučila na nove korake u svome radu, a to je prevođenje audio-video sadržaja na arapski i engleski jezik kao i na transkipciju sadržaja na bosanski jezik. Na taj način IslamEDU tim dobio je i nove članove – prevodioce i tehničkog urednika te time napravio korak ka širenju svoje publike.

Novi članovi su: Zejneba Burajić, prevodilac za engleski jezik, Nusejba Hadžić, prevodilac za arapski jezik i efendija Ahmed Hadžiefendić koji radi na sihronizaciji prijevoda. Raduje nas podatak da su naši saradnici i gosti bili naši imami, teolozi i profesori islamskih nauka, a posebno što je među njima najveći broj mladih. Također i za plasiranje redovnog ramazanskog programa zaslužni su mladi momci i djevojke. Svi su oni bezuslovno i volonterski doprinijeli radu platforme.

Veliki dio sadržaja je pripremljen i osmišljen prije mjeseca ramazana, ali IslamEDU tim je aktivno radio na pripremi i uređenju sadržaja tokom cijelog mjeseca. 

Na kraju, molimo Uzvišenog Allahu da svima ukabuli ramazanske ibadete i dobra djela! Molimo Ga da pomogne našu zajednicu, društvo i državu na putu čestitosti i pravde!

Bajram šerif mubarek olsun, dragi naši – vama, muslimanima Bosne i Hercegovine, naše dijaspore i svijeta! Radujte se Bajramu i hodite putevima dobra uvijek i svugdje!

Ostanite uz IslamEDU platformu! Uskoro vam donosimo novi sadržaj!

Vaš IslamEDU tim!

Mišljenja i stavovi autora ne odražavaju nužno mišljenja i stavove tima IslamEDU platforme.

Podijelite ovaj članak

Podržite naš rad putem jednokratne donacije:

Podržite naš rad putem mjesečne pretplate:

Podržite nas i putem bankovnog računa.