Search
Close this search box.

"GOSPODARU MOJ, PODARI MI ZNANJE I UVRSTI ME MEĐU ONE KOJI SU DOBRI."

(KUR'AN, PJESNICI, 83.)​

Picture of Hasan Hasić

Hasan Hasić

Master u islamskim naukama iz oblasti tefsira

Presijecamo vrpcu: IslamEDU vam predstavlja web stranicu svoje platforme

Mladost je rudnik snage i poletnosti, ideja i volje, te nepokolebljive spremnosti da se čovjek oplemeni i da oplemenjuje svijet u kojem živi. Važno je prepoznati i svijet i sebe u tom svijetu. Šta možemo punuditi? Kakvi su naši potencijali i resursi? Dajemo li sebe dovoljno u dobro zajednice? Ovakva i slična pitanja stoje pred svakim članom zajednice, prije svega pred onima koji već nose ili će ponijeti veći teret odgovornosti shodno svojim zanimanjima, poziciji u široj i užoj zajednici, u društvu općenito, te shodno stečenom znanju. 

IslamEDU platforma svoj rad je započela sredinom ove teške, tek naizgled uspavane godine, ali, ipak, turbulentne, koja će, sve su prilike, poroditi mnoge promjene. Do danas, kada je živa na termometru bliže nuli i ispod, naša ambicija i volja nisu zgasnuli. U ovom trenutku, kada svečano objavljujemo početak rada naše web stranice islamedu.ba, posebno smo sretni zbog nekoliko stvari.

Prvo, ne moramo posjetiteljima naše web stranice u ovom uvodniku predstavljati rad IslamEDU platforme. Nekoliko mjeseci iza nas i materijal dostupan na našem youtube kanalu i našim društvenim mrežama svjedoči o kontinuiranom radu kojeg nastavljamo intenzivnije upravo sa puštanjem u javnost naše web stranice.

Drugo, raduje nas činjenica da ovaj projekat stoji na plećima mladih ljudi, koji svoje znanje, ideje i energiju usmjeravaju u kolektivnu dobrobit koja se ostvaruje kroz edukaciju, motivaciju, inspiraciju i razmišljanje. IslamEDU tim i većina saradnika mladi su alumnisti odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice u BiH, njenih medresa i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Treće, raduje nas da je pokrenuta web stranica stjecište ne samo tekstova, već svih formata putem kojih IslamEDU plasira svoj sadržaj u javnost. Time se otvorila prilika da pratitelji IslamEDU platforme ostvare jasniji uvid u obuhvatnost našeg rada i praktično im olakšamo pristup do našeg sadržaja.

Naša web stranica u narednom periodu nastojat će ponuditi kvalitetne autorske, priređivačke i uređivačke tekstove iz različitih oblasti islamskih nauka, ali aktuelizirati i važne teme i pitanja iz oblasti društvenih nauka. Time želimo opravdati naš dosadašnji rad, ali i podršku koju smo dobili, i koju ćemo i dalje tražiti uz otvorenu adresu za prijedloge, kritike i sugestije. Ne želimo da budemo usputna i prosječna pojava u online svijetu. Koncept naše platforme, a konkretno i pokrenute web stranice bit će tome u prilog. U tome će nam sigurno pomoći dobronamjerne pohvale i kuđenja, te prijedlozi i sugestije. Kao i na pomoći i podršci da prohodamo, bit ćemo zahvalni i na svakoj budućoj pruženoj ruci.

Svjesni smo da fokus na temeljnu i tumačenjsku tradiciju islama ne smije biti zapostavljen ni u svijetu online medija. Tome ostajemo vjerni. Crpeći motivaciju iz Kur'ana i života Muhammeda, a.s., tražeći je u nama i izvan nas, trudeći se i oslanjajući se na Dragog Boga, nastavljamo. Težit ćemo istini i iskrenosti, dobru i ljepoti. Otvoreno. Čvrsto. Velikodušno.

Na kraju, podsjećajući na početak ovoga uvodnika, pozivam sve one koji prepoznaju sebe i svoje mogućnosti da doprinesu zajedničkom dobru, da se svojim pisanim radovima u prilogu jave uredništvu naše web stranice.

Dobrodošli na web stranicu IslamEDU platforme!

Mišljenja i stavovi autora ne odražavaju nužno mišljenja i stavove tima IslamEDU platforme.

Podijelite ovaj članak

Podržite naš rad putem jednokratne donacije:

Podržite naš rad putem mjesečne pretplate:

Podržite nas i putem bankovnog računa.